Vergoedingen

Welke vergoedingen zijn mogelijk? 

 

Steeds vaker betalen mensen een coachtraject of MBSR-training zelf, omdat ze niet 3 tot 4 maanden op een wachtlijst willen staan voor eerstelijns GGZ-hulp of de psycholoog. Dit is voor mij een goed teken, omdat dit betekent dat mijn coachgesprekken en training dit waard zijn. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden tot vergoeding. Ik noem ze hieronder. Overweeg zorgvuldig wat jij het waard vindt om in jouw gezondheid en geluk te investeren.

Vergoeding via de werkgever

Werkgevers zijn vanuit de Arbowet verplicht om binnen hun verzuimbeleid aandacht te besteden aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit betekent dat de werkgever zich moet inspannen om werkdruk bij medewerkers te voorkomen of te beperken. In de praktijk betekent dit, dat er bij HR diverse budgets beschikbaar zijn om een coachtraject, een individuele training of groepstraining mindfulness te vergoeden aan de medewerker, die chronische stressklachten heeft of burn-out is. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een preventiebudget, een ziekteverzuimbudget, een budget duurzame inzetbaarheid of een jaarlijks budget voor persoonlijke ontwikkeling en  nascholing, die je naar eigen wens kunt invullen.  Vraag hiernaar bij een medewerker van HR of sla jouw CAO erop na.

Via jouw zorgverzekering

Ondanks burn-out erkende beroepsziekte nr. 1  is, die valt onder het label “aanpassingsstoornis”, wordt de diagnose burn-out niet gezien als een erkende stoornis in het classificatieboek  DSM 5.  Als gevolg hiervan wordt een burn-out coachtraject niet vergoed door zorgverzekeraars. In de praktijk laten mensen zich daarom bij een burn-out begeleiden door de praktijkondersteuner GGZ van de huisarts of een psycholoog. Deze psychische zorgverlener begeleidt je dan bij het herstel van jouw burn-out, maar doet dit onder een andere diagnose, die wél wordt vergoed door de zorgverzekering. Bijvoorbeeld een angststoornis. Het is krom, maar zo werkt het helaas in Nederland.  De vraag is of jij wilt, dat bijvoorbeeld de diagnose angststoornis voor de rest van jouw leven in jouw zorgdossier komt te staan? Voordeel van een niet-vergoed coachtraject is dat het buiten jouw zorgverzekeraar om gaat en dat je direct kunt starten. Bij de psycholoog moet je namelijk vaak lang wachten, voordat je aan de beurt bent. Soms 2-4 maanden. Al die tijd gebeurt er niets en daar wordt geen mens beter van. Rust alleen is namelijk niet voldoende om te herstellen van een burn-out. Bedenk, het gaat om jouw gezondheid.   

Mindfulness wordt deels vergoed door jouw zorgverzekering. Ik ben als mindfulnesstrainer lid van de beroepsorganisatie VMBN. Hierdoor heb je recht op vergoeding. Op de webpagina van Zorgwijzer.nl  kan je nagaan welke vergoeding jouw zorgverzekeraar biedt. Eventueel kan je jouw werkgever vragen om aanvulling. 

Via arbodiensten

Werkgevers maken gebruik van arbodiensten om werk gerelateerd ziekteverzuim te behandelen en tegen te gaan. Neem contact op met jouw bedrijfsarts of brancheorganisatie om jouw stressklachten te bespreken en eventuele vergoedingsmogelijkheden voor een coachtraject of MBSR-training na te gaan.

Via UWV

Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een coachtraject of mindfulnesstraining kan betalen. Hierbij is van belang om goed te motiveren hoe een coachtraject of MBSR-training kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan of aan het goed blijven functioneren in een baan. Heb je meer informatie nodig? Neem dan even contact met mij op. 

Via de gemeente: PGB / WMO 

Studenten kunnen via studiefondsen of een Persoons Gebonden Budget van de gemeente kijken of een coachtraject of MBSR-training wordt vergoed. Ook het ondersteunen van (jonge) mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt. Wellicht kan je een beroep doen op WMO-gelden.