Vergoedingen en financiering
Welke vergoedingen en financiering zijn mogelijk?
Steeds vaker betalen werkgevers een coachtraject of MBSR-training, omdat geen mens erbij gebaat is om 3 tot 4 maanden op een wachtlijst te staan voor eerstelijns GGZ-hulp of de psycholoog. Ook trajecten bij de praktijkondersteuner van de huisarts of bedrijfsarts zijn vaak te kort om écht iets te veranderen. Ondertussen kost elke dag wachten op de juiste begeleiding de werkgever veel geld en jij wordt er ook niet beter van. Jouw leidinggevende en de bedrijfsarts zullen het daarom waarderen, als jij zelf de verantwoordelijk neemt om te werken aan jouw herstel, ontwikkeling en verandering. Bovendien heeft jouw werkgever hiervoor diverse budgetten beschikbaar. Je hoeft er dus alleen maar om te vragen.
Daarom kies jij zelf jouw coach en coachtraject. Regel je zelf een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek om te kijken of je een “klik” hebt en vraag je zelf een offerte aan. Bij mij hoeft dit alles niet langer dan 2 weken te duren. Daarna kunnen we starten en is jouw herstel begonnen. De factuur stuur ik maandelijks naar jouw werkgever en de inhoud van het traject blijft tussen ons.
Als jouw gespecialiseerde coachtraject bij overspanning en burn-out wordt gefinancierd door jouw werkgever, dan kan jij je hierdoor bezwaard voelen. Maar realiseer je, dat dit gespecialiseerde stress burn-out coachtraject relatief goedkoop is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling. En effectief! De investering is slechts een fractie van alle personeelskosten binnen een organisatie of bedrijf. Op de bank blijven zitten en afwachten, is veel duurder en daar worden jullie beiden niet beter van.
Er zijn verschillende mogelijkheden tot financiering en vergoeding. Ik noem ze hieronder.
Financiering via de werkgever
Werkgevers zijn vanuit de Arbowet verplicht om binnen hun verzuimbeleid aandacht te besteden aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Burn-out is namelijk de meest voorkomende, erkende beroepsziekte van Nederland. Dit betekent dat de werkgever zich moet inspannen om werkdruk bij medewerkers te voorkomen en te beperken. Jouw HR-afdeling heeft diverse budgetten beschikbaar om een coachtraject of training te vergoeden aan een medewerker, die chronische stressklachten heeft, overspannen of burn-out is. Hierbij kan je denken aan jouw persoonlijke ontwikkelingsbudget, jouw opleidingsbudget, een preventie of re-integratiebudget en een budget voor duurzame inzetbaarheid of vitaliteit. Vraag dit na bij jouw leidinggevende en HR-collega of sla jouw CAO erop na. Al deze budgetten zijn geschikt voor financiering van een gespecialiseerd stress burn-out coachtraject.
Ondernemer of ZZP’er
Je kunt als ondernemer of officieel geregistreerde ZZP’er de kosten van een stress burn-out coachtraject zakelijk aftrekken bij de belasting. Je neem de kosten op in de post ondernemerskosten. Jouw accountant of belastingconsulent kan je meer vertellen.
Via jouw zorgverzekering
Ondanks burn-out erkende beroepsziekte nr. 1 is, die valt onder het label “aanpassingsstoornis”, wordt de diagnose burn-out niet gezien als een erkende stoornis in het classificatieboek DSM 5. Als gevolg hiervan wordt een burn-out coachtraject niet vergoed door zorgverzekeraars. In de praktijk laten mensen zich daarom bij een burn-out begeleiden door de praktijkondersteuner GGZ van de huisarts of een psycholoog. Deze psychische zorgverlener begeleidt je dan bij het herstel van jouw burn-out, maar doet dit onder een andere diagnose, die wél wordt vergoed door de zorgverzekering. Bijvoorbeeld een angststoornis. Het is krom, maar zo werkt het helaas in Nederland. De vraag is of jij wilt, dat bijvoorbeeld de diagnose angststoornis in jouw zorgdossier komt te staan? Voordeel van een niet-vergoed coachtraject is dat het buiten jouw zorgverzekeraar om gaat en dat je direct kunt starten. Bij de psycholoog moet je namelijk vaak lang wachten, voordat je aan de beurt bent. Soms 2-4 maanden. Al die tijd gebeurt er niets en daar wordt geen mens beter van. Rust alleen is namelijk niet voldoende om te herstellen van een burn-out. Bedenk, het gaat om jouw gezondheid.
Mindfulness wordt deels vergoed door jouw zorgverzekering. Ik ben als mindfulnesstrainer lid van de beroepsorganisatie VMBN. Hierdoor heb je recht op vergoeding. Op de webpagina van Zorgwijzer.nl kan je nagaan welke vergoeding jouw zorgverzekeraar biedt. Eventueel kan je jouw werkgever vragen om een aanvulling uit een van de bovenstaande budgetten.
Via arbodiensten
Werkgevers maken gebruik van arbodiensten om werk gerelateerd ziekteverzuim te behandelen en tegen te gaan. Neem contact op met jouw bedrijfsarts of brancheorganisatie om jouw stressklachten te bespreken en eventuele vergoedingsmogelijkheden voor een coachtraject of MBSR-training na te gaan.
Via UWV
Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een coachtraject of mindfulnesstraining kan betalen. Ik ben erkend leverancier van het UWV. Het is belangrijk om goed te motiveren hoe een coachtraject of MBSR-training kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan of aan het goed blijven functioneren in een baan. Heb je meer informatie nodig? Neem dan even contact met mij op.
Via de gemeente: PGB / WMO
Studenten kunnen via studiefondsen of een Persoons Gebonden Budget van de gemeente kijken of een coachtraject of MBSR-training wordt vergoed. Ook het ondersteunen van (jonge) mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt. Je kunt bij jouw gemeente nagaan of je in aanmerking komt voor een bijdrage uit de WMO-gelden.