Eerst langs de arts

Een afspraak met jouw huisarts of bedrijfsarts

Een Stress- & Burn-out Coach stelt nooit diagnoses. Daarom ga je altijd eerst naar jouw huisarts of bedrijfsarts, als je stress- of spanningsklachten ervaart. Bij stressklachten kan je bijvoorbeeld denken aan:

 • harder, maar minder efficiënt werken,
 • je zorgen maken,
 • je piekert (meer),
 • je voelt je opgejaagd, moet van alles,
 • je hebt meer behoefte aan rust,
 • je bent vermoeid,
 • je slaapt slechter in, je slaapt slechter door of korter,
 • je hebt last van spier-, hoofd-, maag- en rugpijn,
 • je bent sneller geprikkeld/geïrriteerd,
 • je kunt minder goed of niet tegen drukte/herrie,
 • je bent emotioneel sneller uit evenwicht,
 • jouw concentratie is verminderd,
 • je vergeet dingen sneller,
 • je verliest sneller het overzicht
 • je bent chaotischer,
 • je hebt minder zelfvertrouwen,
 • je maakt fouten op het werk of thuis,
 • je trekt je terug en hebt minder contact met huisgenoten, collega’s, familie of vrienden,
 • je hebt het gevoel dat je de controle aan het verliezen bent in situaties of over jouw leven,
 • je hebt een gevoel van machteloosheid.

Diagnose stress, overspanning of burn-out & Begeleiding

Als je naar de de huis- of bedrijfsarts gaat, zal hij/zij eerst medische oorzaken uitsluiten. De arts stelt de diagnose en geeft advies over de beste zorg voor jou. Denk hierbij aan voedingsadvies. Of hoe je beter kunt slapen en ontspannen. Ook geeft de arts advies over de best passende vorm van begeleiding. Bij lichte klachten kan dit de praktijkondersteuner GGZ zijn. Een Stress- en Burn-out Coach of een psycholoog kan ook het advies zijn. De coach begeleidt jou naast de behandeling van jouw arts. Een coach is daarom nooit een vervanger van de arts.

Wat kan een Stress- en Burn-out Coach voor jou betekenen?

Bij ongecompliceerde stress-, overspanning klachten of bij een ongecompliceerde burn-out is de Stress- & Burn-out Coach een prima keuze.* Ongecompliceerd betekent dat er geen sprake is van bijvoorbeeld een depressie of andere onderliggende psychische aandoeningen. Een erkende stress- en burn-out coach is een onafhankelijk specialist in het vakgebied van stressmanagement. Deze coach begeleidt cliënten in hun herstel van overmatige stress, overspanning of burn-out. Daarnaast coachen ze in zelfontwikkeling, zodat de cliënt zijn/haar leven weer op de rit krijgt zonder te vervallen in het oude stresspatroon. Het hervinden en vergroten van mentale veerkracht, vitaliteit, werkplezier en levensgeluk staan hierin centraal.

Een erkende stress- en burn-out coach is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dit geeft zekerheid en staat garant voor kwaliteit. De Beroepsvereniging voor Stress- en Burn-out Coaches in Nederland en België – de VESB | ACSB – hanteert een  Gedragscode voor haar leden en heeft het Doorverwijzingsbeleid vastgelegd.  Bij een klacht over een coach kan een cliënt terecht bij een onafhankelijke klachtencommissie. Bovendien werken leden continue aan bijscholing, intervisie en supervisie om deskundigheid te bevorderen en kennis up-to-date te houden.

Erkend Stress- en Burn-out Coach & Mindfulness Leermeester Anne-Marie Meijer

Anne-Marie Meijer is een specialist in het vakgebied stress, overspanning en burn-out. Zij is een erkende Algemeen Coach, Stress-, Burn-out  en Re-ïntegratie Coach én Mindfulness Trainer. Door de combinatie van mentale coaching en emotief gerichte mindfulness kan Anne-Marie een coachtraject samenstellen, dat helemaal is afgestemd op jouw ontwikkelingsbehoefte en wensen. Geen mens is hetzelfde. De ene cliënt past liever RET toe (vorm van cognitieve gedragstherapie) om minder te piekeren en de andere cliënt focust liever de aandacht op het huidige moment om de gedachten niet te laten afdwalen naar het verleden of de toekomst. Beide methoden zijn effectief. Kies wat bij jou past!

Uiteraard is Anne-Marie aangesloten bij de Beroepsvereniging voor Stress- en Burn-out Coaches in Nederland en België, de VESB | ACSB. En ook bij de Vereniging voor Mindfulness Based Trainers Nederland, de VMBN. Daarnaast maakt Anne-Marie deel uit van een coach-intervisiegroep en ze volgt het nieuws in haar vakgebied op de voet. Ook fijn: ze hanteert geen wachtlijst, waardoor je gelijk kunt starten met jouw coachtraject. Afspraken – ook ’s avonds – vinden plaats in haar praktijkruimte, maar ook Walk & Talk coaching buiten of in de buurt van jouw werkplek is mogelijk.

Het coachtraject bij stress, overspanning of burn-out

Anne-Marie begeleidt jou nuchter, meelevend en warm. Van het moment van diagnose tot je volledig hersteld en gere-ïntegreerd bent. In het coachtraject stuur je zelf het proces en werk je zelf aan jouw Herstel, Ontwikkeling en Verandering. Dit doe je volgens het Persoonlijk Herstelplan, dat effectief bewezen werkt. Hierbij wordt er aandacht besteed aan alle aspecten van jouw leven. Denk bijvoorbeeld aan jouw fysieke gesteldheid, jouw mentale gesteldheid, jouw talenten en drijfveren en jouw toekomst qua werk of taken. Je hoeft niet alleen maar te praten: je doet ook oefeningen en maakt opdrachten. Veel cliënten vinden dit fijn. Indien gewenst, werkt Anne-Marie onafhankelijk samen met jouw werkgever. Jouw herstel en re-integratie op de werkplek staat hierin centraal. Privacy staat voorop, daarom hanteert Anne-Marie in alle contacten met derden volledige geheimhouding. Ook met jouw werkgever! Een duurzaam coachtraject bij werkgerelateerde stress, overspanning of burn-out wordt bovendien vergoed door jouw werkgever. De werkgever is namelijk vanuit de Arbowet verplicht zich in te spannen om de psychosociale arbeidsbelasting van werknemers te voorkomen of te beperken. Als je ondernemer bent, kan je de facturen van jouw coachtraject opgeven als bedrijfskosten.

*  De klinisch psycholoog of psychiater is de enige verantwoorde keuze als er sprake is van gecompliceerde stress-, overspanningsklachten of burn-out met depressie. Ook als er sprake is van andere, onderliggende, psychische aandoeningen of als je bijvoorbeeld dingen ziet of waarneemt, die andere mensen niet waarnemen, verwijst een coach jou door.